Психология

Светът на приказките

В тази статия ще разгледаме един вълшебен свят – този на приказките. Ще открехнем вратата към него и ще видим нещо необикновено, което може би не сме виждали досега.

Първо, трябва да открием къде се намира този свят. Но как да го направим? Къде се е скрил той? Да не би да е в някоя тайнствена книга или в друга галактика? Може би светът на приказките е някъде във въображението. Сигурно е достъпен само за децата или малцина избрани възрастни, които имат способността да се докоснат до него.

Да ви издадем ли една тайна? Светът на приказките е скрит на най-видното място. Той е тук. Светът на приказките е точно тук. Всъщност, той никога не се е крил. Ние живеем в него от детството си до днес. Той е в срещата с непознат на улицата. Той е в очите на невинно кученце или котенце, което маха с опашка, когато ни види. Той е във всяка наша лична история, във всяка наша желана или не среща с някой стар познат. Вариантите са безброй. 

С това искаме да кажем, че всеки от нас живее в приказка. Да, колкото и странно да звучи, ако се замислите това е точно така. Вълшебството и чудесата на приказността са винаги в нас и около нас. Те са живителната сила, която не можем да определим и да докоснем. 

Ежедневните задачи, които имаме да вършим, често ни откъсват от това да бъдем постоянно осъзнати за приказността на живота. 

Как е свързан животът ни с приказките? 

Задавали ли сте си въпроса откъде идва енергията в нас, която ни поддържа живи? Какво ни кара да присъстваме тук и сега и да съзнаваме? Какво е животът всъщност? Не можем да дадем напълно ясен и еднозначен отговор на този въпрос, но можем да опитаме да дадем своя интерпретация. Напълно съзнаваме, че всяка една такава би била уникална сама по себе си, но и със сигурност би била правдива. Тоест, според нас “Какво е животът?” е въпрос с безброй отговори и всеки един от тях е верен.

Ето и нашата интепретация: За нас,  животът е една непрекъсната константна линия, в която всички ние постоянно се трансформираме. Той е една могъща сила и вълшебно тайнство, което съществува отвъд времето и пространството и е всичко, което е. Ние сме частици, които винаги присъстват в него под някаква форма. Наричаме го състоянието “Да бъда”

Всичко останало за нас – “да притежаваме” и “да правим” като действие е подвластно на време и пространство и то се разгръща в тази непрекъсната линия на живота под формата на приказка (наратив, история) и т.н. Светът на тези приказки е като необятен океан от пъстри нишки, които се преплитат една с друга и създават невероятната плетеница на реалността. 

Личната приказка и героите в нея 

В нашите лични приказки имаме множество герои – добри, лоши, неутрални, помощници и врагове, учители и др. Всеки един от тях изпълнява своята роля и осъществява своята мисия в нашата приказка. Някои влизат, остават за кратко и си отиват, други са с нас до края, а трети са в нея, още преди да започнем да съзнаваме. Животът е пъстър. 

 Приказните герои – нашата и тяхната роля

Добре е да знаем, че ние самите сме герои и в чуждите приказки. Тук идва един много важен въпрос. Какви герои сме ние? Понякога сме добри, понякога сме помощници, но можем да се окажем и от другата страна на медала. Тоест, можем да бъдем и врагове или строги учители. 

Едно от най-важните неща, които трябва да осъзнаем, обаче, че всеки от нас е главен герой единствено и само на собствената си приказка.  Много често някои хора забравят, че не те са най-важните в приказките на другите и затова се нагърбват с много тежки отговорности. Така те попадат в турбулентни ситуации. 

Да си представим как един капитан на кораб държи руля на кораба си, но вижда как друг капитан управлява своя кораб по “неприемлив начин”. В един момент първият капитан решава, че трябва да управлява и двата кораба едновременно, защото другият “не управлява кораба си както трябва”. Представете си каква неимоверна свръхсила е необходима за един капитан да управлява два кораба едновременно. Много често това е причината плавателните съдове да се разбиват в скалите, въпреки че океанът от приказки е необятен и има място за всички.

Пътят на героя 

Много изследователи са разглеждали Пътя на героя. Някои дори описват този път в 12 стъпки и показват как една приказка се разгръща. Под някаква форма, ние всички минаваме през подобни стъпки, което е още едно доказателство, че никога не сме напускали света на приказките. 

За да осъществим своята мисия, да разгърнем своя потенциал и да стигнем до своята крайна дестинация е необходимо да бъдем устойчиви герои със силен характер. 

Неслучайно на английски език думата “character” има двойствен смисъл – означава “герой” и “характер”. За да плаваме еднакво успешно в бурно и спокойно време, ние трябва да култивираме и изградим този характер, който ще ни отведе там, където сме се насочили. Вярата в чудесата от приказките може да бъде един невидим попътен вятър. 

В заключение… 

Ако всеки един от нас държи руля на своя собствен кораб, ако гледа на пътя си като на едно безкрайно приключение и плава целеустременно, ще има лекотата на вятъра и мъдростта на всички опитни капитани, за да достигне до своята заветна дестинация, а пътуването му ще бъде леко и приятно. 

Пожелаваме на всички герои да плават в този необятен океан, пълен с многоцветни кораби и лодки, които танцуват по вълните на живота.

Ако искате да станете част от нашето приказно семейство, да научите още интересни неща за приказките и да се сдобиете с нашите детски книжки с дълбок смисъл, свържете се с нас и ни последвайте във Фейсбук и Инстаграм