Новини и Събития

Издателство “Ева и Мария” посипа с вълшебен прашец Сдружение “Социален Център”

На 02.02.2024г. издателство “Ева и Мария” посети ЦСРИ към Сдружение “Социален Център”. Потребителите на центъра имаха възможността да изслушат приказката “Кай водното конче” и да си поговорят с автора а книжката – Ева и художника на илюстрациите – Мария. Беседата продължи повече от час. Всички присъстващи усетиха вълшебството, което се създаде по време на срещата. 

Творческа среща с ЦСРИ

“Като че ли вълшебен прашец поръси Центъра, докато Ева и Мария представяха чудесната и поучителна история на своя приказен герой. Макар да е представител на животинския свят, на Кай му се случват неща, които биха могли да се случат и на човек. Разговаряхме с гостенките за важните неща в живота.

За това, че не винаги се сблъскваме с добри намерения в околните, и колко сила имат обичта и семейството. Авторките обърнаха внимание на това, че трябва да сме последователни и упорити, ако искаме да постигнем успех. Оказа се, че историята на Кай вече е преработена в пиеса. Може би скоро ще може да се види на сцената.” Написа Сдружение “Социален Център” във Фейсбук.

“Един от най-интересните въпроси, който някога са ни задавали, е този, който ни бе зададен по време на беседата с ЦСРИ, а именно: Как се пише една приказка? Как я създаваме? За мен това е мистичен процес, който, до известна степен, няма обяснение. Мога да кажа, че героят идва със своята история в моето съзнание и започва да разказва. Той ми представя целия сюжет на своята приказка. Oчаква от мен да го приема с тази негова истина, която иска да предаде. След това, аз трябва да изградя воля и характер в себе си. Посветена на дълга си пред него и пред таланта си, трябва да го преведа през “гората на изпитанията” в нашата земна реалност и да го изведа на светло. Накрая трябва да му помогна да достигне до своите читатели.

През цялото време аз трябва да бъда истинска и неподправена, за да не предавам и да не променям самия герой, защото той ми е доверил своята автентичност. Може би тук идва моментът на парадоксалното състояние, в което трябва да пусна контрола, и в същото време да действам без закъснение, следвайки знаците по пътя.” – каза на срещата Ева, автор на приказки и част от дуото “Ева и Мария”.

“Аз се чувствам по същия начин, когато създавам илюстрациите на нашите приказки. Може да се каже, че съм дори в състояние на транс, докато рисувам. В един момент не усещаш как минава времето, и ти вече си нарисувал толкова много неща. Ръката ми просто се движи и изваждам на бял свят героите, които вече са готови да дойдат тук. А, когато този процес завършва, усещането е като да се събудиш от сън. И в този момент осъзнаваш, че сякаш нещо друго е движило ръката ти.

Разбира се, трябва да притежаваш техниката и умението, но вдъхновеието се оказва невидимата водеща сила. С илюстрациите ми приказките и най-вече техните герои просто оживяват пред очите на читателите, и именно това е моята задача – да им вдъхна живот тук.” – каза Мария, художник и част от дуото “Ева и Мария”.

В края на събитието всички бяха единодушни, че макар и това да е първата такава среща, то със сигурност няма да бъде последна за Сдружение “Социален Център” и издателство “Ева и Мария”. 

Събитие с Ева и Мария

Ако искате да станете част от нашето приказно семейство или да направите вълшебна среща с нас,  свържете се с издателството тук. За да откриете още информация за събития и нови книги, посетете страниците ни във Фейсбук и Инстаграм