Приказки

Как си представяме бъдещето на приказките в дигиталния свят?

Както можете да видите сами в нашата история, ние – Ева и Мария – се запознахме в дигитална агенция, в която работихме и двете като дизайнер и копирайтър. 

Не ни беше необходимо много време да разберем, че имаме сходно творческо светоусещане и можем заедно да осъществим една мечта – да творим приказки. Нашата вътрешна необходимост е да създаваме, а мисията ни – да внасяме вълшебство в живота на хората чрез разказването на нови български приказки. Именно затова започнахме с Кай водното конче.

Ще изчезнат ли приказките в бъдещето? 

Най-добрите детски приказки никога няма да изчезнат от живота, защото те са есенциална част от нас и нашия житейски път. Приказките – историите или т.нар. наративи са това, което преживяваме всеки ден. Личните ни взаимоотношения са низ от приказки – низ от истории. Някои хора, казват “Ние сме това, което ядем.” А ние казваме: “Ние сме това, което преживяваме”. 

Когато преживяваме нещо, ние сме в състояние на осъзнато пребиваване в настоящия момент, а не толкова в състояние на извършване на някакво действие. Тогава е много по-лесно да повярваме, че нещата, които преживяваме не се случват на нас, а чрез нас. 

Затова е толкова важно да бъдем главни герои на приказките си и да държим здраво юздите на съзнанието си, за да усещаме всеки миг от преживяното през призмата на състояние, а не на действие. Именно тогава ние разбираме приказността. Виждаме как работи тя и осъзнаваме ясно нейната непреходност. 

Няма как да сгрешим, когато се доверим на вълшебството

Някои наричат това тайнство “Сила” (като в Междузвездни войни), други я наричат Бог, Нагуал, Етер, Петият елемент, Магия, Бог, а ние го наричаме Вълшебство. Едно от най-трудните неща на този свят, но и най-благородното и най-ценното е да създадеш нещо сякаш от нищото. Тогава всъщност се докосваш до вълшебството. А то е това, което съставя абсолютно всичко. Някои учени днес го наричат Единно поле на съзнанието (Unified field of consciousness), Тъмна материя (Dark Matter) и др. За нас в това поле има правила и те се основават на вълшебството. Няма как да сгрешим, когато работим с тази сила. 

Водени изцяло от въображението, вярата в чудесата и знанието, че има нещо много по-висше от това, което можем да видим, докоснем или преживеем тук, като опит, ние се оставяме изцяло на онова, което е отвъд време-пространството. 

Дигитализация, Изкуствен Интелект и Приказки

Днес дигитализацията има ново лице и то се нарича Изкуствен Интелект (ИИ) или познат още като AI (Artificial Intelligence). Наричат този етап на дигиталното развитие на света – революция. Обикновено думата “революция” носи със себе си промяна чрез насилие, но за нас е просто естествен развой на събитията и еволюционен скок към една нова ера. 

ИИ (АI) е преход към онова, което смятаме, че предстои, а именно “Светлинна ера”. Всичко се стреми да става все по-тънко и по-леко, което на английски е една дума “light” (означава светлина и лекота). Светът се стреми към  “seamless transition” (неусетен безпроблемен преход) между дигиталното и физическото преживяване. Затова смятаме, че идва векът на светлината.

Може би ще станем свидетели на прозрачни дигитални устройства, които просто изпращат светлина във въздуха. Може би ще можем да докоснем този нов свят, който вече създадохме и засега виждаме единствено през прозорец (екран). 

Ще съществуват ли приказки тогава?

Отговорът е: Да.  Разбира се. Те са непреходни. Детските приказки се зараждат още със зората на човечеството. Както казахме животът ни е низ от истории, те са преплетени в нас. Докато ни има нас, ще има истории. А бъдещето ще има нужда повече от всякога от  разказвачи на вълшебни приказки. 

Когато всичко изглежда сякаш безсмислено, объркано, преходно и дори изкуствено… Когато светът търси убежище в нещо сигурно – ще се върне към онова, което е винаги там – изкуството, от което бликат:

  • – вяра 
  • надежда 
  •  любов 

Те идват именно приказките ( рисувани, изказани или изпети).  

 Изкуственият интелект не може да измести онази част от нас, с която имаме постоянна връзка – вълшебството. 

В заключение…

Ние сме изтъкани от истории и тяхното присъствие в живота ни ще остане непреходно. Няма как да живеем живот без приказност. Приказките ще присъстват в развитието на децата на бъдещето, а колкото по-впечатляващи, нови и интересни са те, толкова по-сигурен ще бъде техният успех. Ние създаваме нови оригинални български приказки и чувстваме, че това е нашата лична мисия. Ако искате научите повече за нашите проекти, абонирайте се за нашето  списание “Вълшебен сън”  тук.