Детски книжки

Имало едно време… Една автентична приказка

„Имало едно време….” Всички си спомняме тези три вълшебни думи. Няма дете или възрастен, който да не обича интересните и увлекателни приказки. Това е така, защото самият живот е низ от истории и събития, които създават нашата лична приказка. Ако се обърнете назад можете дори да видите приказните елементи в своя живот.

Какво имаме предвид? Ами, например можете да видите архетипи в живота си от Хензел и Гретел, Баба Яга, Трите прасенца или Червената шапчица. Можете да видите как Огледалото на Истината от Снежанка се е превъплътило във Ваш близък човек, който Ви е помагал и е бил откровен с Вас (този архетип много често се среща сред близките ни хора). 

Вълшебството не е само в приказките, то всъщност никога не е напускало нашия живот, но докато растем ние неусетно губим връзката си с него. Понякога това се случва поради различни причини – повече отговорности, учене, работа и ежедневие… 

Искаме да Ви припомним, че магията на приказките е винаги там и ни очаква, стига да поискаме отново да се потопим в нея. Вълшебството не е само в златните книжки –  в ръцете на мама и баба, които разлистват и ни четат с любов невероятни истории за принцове, принцеси, дракони и магични светове.

Как се ражда автентичната приказка?

Създаването на приказка е като да сготвиш ястие с любов и то по своя собствена рецепта. Също както ястието трябва да бъде специално и да съдържа всички съставки, които искаме да вложим в него, така и е при създаването на приказка. Когато създаваме собствен кулинарен шедьовър често се получава алхимично съединение от креативност, самовглъбяване и безусловна любов. 

С помощта на въображението изваждаме наяве скрития си потенциал. Със самовглъбяването успяваме да открием кое е онова нещо, което е било скрито в  подсъзнанието ни. С безусловна любов даряваме приказката си на света и тя поема по свой собствен път. . Ако приказката е силна и устойчива тя ще мине през всички тези етапи. Макар и да бъде подложена на редица изпитания, тя ще отекне във вечността.

Пътят на приказката към Земята

Минавайки през множество препятствия и с оглед на символите на всяко едно от тях, както и личните ни чувства и емоции, установихме, че създаването на приказки изисква автентичност. В приказките са вплетени и нашите лични преживявания. Ние трябваше да достигнем до дълбоките слоеве на самите себе си, за да успеем да извадим онази лична истина, на която сме способни единствено ние. Можем да кажем, че ние сме незаменима съставка от нашата история. Именно ние правим една наша приказка интересна, съзидателна и най-вече – автентична. 

Тук ще ви изложим някои от основните компоненти за създаване на приказка. Много често се случва така, че когато ги споделим с наши близки, те остават очаровани, озадачени и приятно изненадани. Ето и съставките:

Идея  – Огън

Идеята или прозрението е изключително важна съставка. Без идеята не може да се роди нищо. Тя идва от пространството на въображението и се спуска в ума ни по невидим и почти недоловим начин. Идва като мисъл, а понякога има и форма (мисъл-форма). Ние виждаме мигновено как тя разгръща пред нас началото на нещо прекрасно и се чувстваме вдъхновени и озарени. Идеята може да се свърже със стихията “Огън”, защото идва точно като искра, от която да се разгори голям вълшебен огън.

Можем да кажем, че идеята е и като комета, която идва със своя блясък, а след себе си оставя една диря от светлина, която остава като спомен в съзнанието ни. След като я видим и усетим, имаме прилив на енергия и жизнерадост, които трябва да бъдат придружени от следващите съставки, иначе идеята ще си замине, точно както и кометата… 

Усърдие – Земя

С идеята идва и необходимостта за реализирането ѝ. Силата и приливът на енергия имат нужда да се насочат към елемента “Земя”. Сякаш от глина трябва да изваем прекрасна фигура. Усърдието е едно от най-трудните за усвояване и култивиране качества в нас. В един момент, когато мотивацията от огъня (идеята) стихне, трябва да открием вътрешната си сила, за да продължим.

Тази сила се задвижва като перпетуум-мобиле – само с усърдие. Какво означава това? Тук идва на помощ един универсален закон – “Колкото повече правим нещо, то толкова повече ни се прави”. В един момент трябва да излъжем ума, че усилията, които полагаме са приятни, защото той обича да търси спокойствието и удоволствието, далеч от усърдието и усилието. Почивката е полезна, когато е награда, а не когато е постоянно състояние. 

Автентичност – Въздух

Въздухът е нашия автентичен полет. Това е най-важният компонент в създаването на най-хубавата приказка. Тя трябва да е излязла от нашата лична необходимост да познаем себе си. Не може да се копира чужда приказка. Може да се използват определени архетипи, които са естествени природни закони и принципи, но в никакъв случай не бива да се копира дословно. Напротив, по нов и изцяло автентичен начин, ние трябва да разгърнем своята приказка. 

Това не е кой знае колко сложно, ако оставим вътрешният ни глас да ни води и да бъдем наблюдателни спрямо собствения си живот. Много често се случва така, че приказката съпътства наши лични преживявания – неща, които ние самите трябва да отработим в себе си и да извлечем тяхната есенция (т.нар.поука). Понякога самата приказка може да ни подложи на редица изпитания, с които да проверим дали сме разбрали поуката ѝ.

Постоянство – Вода

Постоянството е закон, който спокойно можем да сравним с елемента Вода. Именно водата е този елемент – стихия, която успява да си проправи път дори и през скала с постоянство и последователност. За това, ние смятаме, че водата е един от най-важните за усвояваване елементи, за да може една приказка, един проект или един бизнес да оцелее и да пребъде. 

Липсата на постоянство е една от причините, поради които много неща не успяват да оцелеят, а умират като падащи звезди. Те проблясват в пространството за миг и после изчезват под натиска на обстоятелствата. 

Приказката заживява своя собствен живот 

След като премине през изпитанията на всички стихии, приказката има нужда от свобода. Тя трябва да заживее свой собствен живот и да премине през петия елемент, за да отекне във времето и да стане безсмъртна. А кой е петият елемент? 

Свобода – Ефир

Петият елемент е ефирът или т.нар. “Етер”. Свързваме този елемент със свободата, защото в нея онова, което сме създали, вече може да живее свободно и да поема в своя собствена посока. Навярно сте чували постулата “Неведоми са пътищата Божии”. Тези пътища са част от Ефира. Този тънък пласт, който никой не успява да опише напълно и е забулен в тайна. 

Малцина са се докоснали до него и са се опитали да го обяснят, като Платон, който го вижда като най-финия прозрачен слой, а древните гърци са го наричали въздуха на боговете. Менделеев дори го нарича “Нютоний” – елемент от нулевата група и смята, че в него се съдържа тайната на живота. Истината е, че без него нищо не може да съществува. 

Нашата малка тайна и бонус – Магията на баланса

След като имаме всички елементи, магията, която трябва да усвоим и да прилагаме сякаш без усилие, е именно тази – на баланса. Това се случва с практика и усет, като не е нужно да имаме вродени качества за да я усвоим. Ние имаме уникалната възможност да култивираме в себе си магията на баланса с практика. 

Колкото повече работим с този аспект, толкова по-благотворен и по-удовлетворяващ става той. За целта са необходими вяра и търпение. При нас се получава именно това. Ние си даваме вяра и търпение, за да балансираме успешно.

В заключение… 

Можем спокойно да кажем, че автентичната приказка идва от дълбините на подсъзнанието ни – от света на въображението. За да разкажем една  автентична приказка, тя трябва да мине през нас. Тя пробива защитни слоеве, които сами си поставяме несъзнателно, като пропускаме уроците на живота и се фокусираме основно върху ежедневните си грижи. Именно затова трябва да култивираме в себе си вяра, търпение и фокусиране върху значението на онова, което ни се случва. 

Ако искате да научите повече за нашите приказки и за нашите проекти, можете да се абонирате за приказното ни онлайн списание “Вълшебен сън” и да получавате новини за нас, да научавате нови интересни неща за приказките, за психологическите, които съпътстват създаването на детски книги с дълбок смисъл, а също така и да бъдете първите, които ще научават за новите ни автентични приказки – сътворени с много магия, внимание и любов.