Детски книжки

Приказката за Кай Водното конче

Кай водното конче е първата автентична приказка на издателство „Ева и Мария”. Това е изключително личен, и специален проект за нас. Кай е не само първата ни съвместна книжка, а и личен символ. 

В приказката действието се развива на един малък, вълшебен остров в Tихия океан. Разказва се за водно конче, което се излюпва далеч от семейството си, тъй като буря отнася яйчицето му. Кай идва на света съвсем сам и не знае какво същество е. Той не знае към кои насекоми принадлежи.  Не щеш ли, едно семейство комари го вижда и решава да го измами, като го убеждава, че именно комарите са неговото семейство. 

Какво се случва с Кай? Научава ли, че всъщност е водно конче? Ще разберете в самата детска книжка. В тази статия по-скоро ще се фокусираме върху символиката и създаването на тази приказка с дълбок смисъл. 

Водното конче като символ

Според различни митове и легенди по света, водното конче символизира късмет, сила, хармония и трансформация. Според психоанализата символизира несъзнаваното, зрелостта и победата над личните илюзии. 

Водното конче е и специален символ за нас, тъй като присъства и в наши лични преживявания по пътя на узряването ни за идеята за издателство. По време на своите лични и съвместни трансформации, ние трябваше да разберем кои сме и каква е нашата мисия като творци.

Може да се каже, че водното конче ни съпътстваше, така както други архетипни герои са присъствали и съпътствали живота на много автори на детски приказки в миналото.

Приказката за Кай разкрива универсалните принципи 

Приказката за Кай Водното конче напомня с нюанси на други класически истории. Когато Кай се роди ние също доловихме нещо познато. Това е така, защото със своите напевни рими и леко разгръщане на историята, приказката преплита универсални принципи, които разкриват общочовешки ценности.

Според нас, историята на Кай Водното конче разказва за пътя на един герой, който търси себе си и своето семейство. По този път, той среща различни опасности, заблуди, но и вълшебни съюзници, които го учат как да чуе себе си в тишината и как да открие своята истинска природа.

Приказката с дълбок смисъл утвърждава и друга вечен принцип, а именно, че семейната обич може да преодолее всичко.

Кай Водното конче се преплита с нашата лична мисия

Когато създадохме тази автентична приказка, ние осъзнахме, че тя напълно отговаря на нашата мисия да построим мост между старото и новото. Да създадем нови вълшебни приказки, които да бъдат модерни, но и да вплетем онова, което е отвъд времето и пространството. Това са универсалните принципи, които движат този свят и нашите лични житейски истории. Времето е наш верен съюзник, който ни помага да създадем този мост между старото и новото, класическото и модерното. 

Семейните ценности в книжката

“Кай Водното конче” разкрива и друг аспект, а именно, че някъде по света чака нашето семейство от единомислещи – тези, за които можем да кажем, че сме “от една порода”.

С Кай водното конче искахме да припомним именно това и по някакъв вълшебен начин той също се роди след наши лични преживявания. Искахме да покажем, че с любов можем да преодолеем всичко. Тя понякога е невидима за нас, но докато някой някъде търси именно нас, то любовта ще направи така, че да ни събере.

Приказката за Кай ни припомня, че не бива да губим надежда. Да продължим да търсим себе си и себеподобните си. Да открием онези, които са като нас. Само с тяхна помощ можем да осъществим своята лична мисия.

Нявярно сте чували известната фраза „животът е несправедлив”. Ние не мислим така. За нас животът е справедлив – той е онова, в което вярваме и си повтаряме всеки ден. Ако гледаме на него през призмата на любовта, той ще бъде точно това. Всичко е в постоянна трансформация, а съществуването ни е състояние на духа. 

Ако искате да научите повече за нашите автентични приказки и за нашите бъдещи проекти, можете да се абонирате за приказното ни онлайн списание. Така ще бъдете сред първите, които ще научават всички нови неща, които правим и за психологическите аспекти, които съпътстват създаването на автентични приказки.