Приказки

Приказката за Кай оживява в детска пиеса

Създаването на приказки е сложен, комплексен процес, през който минаваме като творци. За нас е изключително важно да бъдем верни на себе си и творбата си и да създадем нещо, което може да излезе единствено от нас. 

Именно поради това, ние от издателство „Ева и Мария” оставаме верни на своето мото “Приказките оживяват” и създадохме нова книжка със сценарий по приказката ни в рими –„Кай водното конче”

Тази римувана детска пиеса ще оживее пред очите на малките ни читатели и ще им даде възможност сами да се превъплътят в любимите им герои.

Книжката съдържа сценарий в рими, който позволява да се постави на малка или голяма сцена. Можете да се изиграе и от куклен театър или да се постави в домашни условия и в нея да участват всички членове на семейството. 

Кай водното конче – приказна пиеса

Какво се случва в приказната пиеса за Кай воднното конче? Също като в книжката, главният герой Кай минава през различни препятствия в своето най-голямо приключение – това на себепознанието. По пътя си той среща измамни комари, но и вълшебни помощници, които му дават от своята светлина.

Разказвачи на самата приказка са три малки светулки, а природни духове даряват малкото създание с мъдростта на Земята. 

Тази приказка с дълбок смисъл, утвърждава вечни ценности като обичта към семейството и необходимостта за себепознание, а също така и универсалния принцип, че с вяра можем да преодолеем всичко. 

Вълшебството на детския театър

Както вече споменахме, приказната пиеса е подходяща за поставяне на професионална сцена, а също така и за детски театрални школи и домашен театър.

Тук е момента да кажем, че детският театър позволява на малките ни читатели да се превъплътят в любимите си герои и от първо лице да изживеят вълшебството на приказката по един неповторим начин. Според нас, това е най-добрата възможност за едно дете да разбере дълбочината на детското произведение, а поуките му да останат завинаги в неговото съзнание. Споменът от това преживяване ще остане в него през целия му живот и то ще има възможност да се докосне до още едно вълшебно изкуство, а именно театъра. 

Авторът на приказната пиеса – Ева Иванова – е позната още под псевдоним Ами Тола. През 2017 г. тя издава сборник “Приказни пиеси I” в рими, които са поставени в над 30 града в страната. Освен това, тя е и магистър психолог. 

В приказната пиеса за Кай водното конче Ева е вложила не само творческия си потенциал, но професионалните си познания по детска психология. В пиесата са преплетени психологическа нарация на общочовешки принципи и поуки свързани със семейните ценности и предадени чрез нейния неповторим драматургичен стил. 

В заключение…

Сигурни сме, че тази детска пиеса одухотворява и поучава и вдъхновява. Приказката за „Кай водното конче”  оживява с помощта на малките ни читатели, а те имат възможност да се потопят изцяло във вълшебството ѝ с помощта на театралното изкуство. 

Ако искате да научите повече за нашите автентични приказки и за нашите бъдещи проекти, можете да ни последвате във Фейсбук и Инстаграм