Детски книжки

Историята на Кай водното конче

Идва дългоочакваният момент, в който ще излезе на бял свят нашата първа детска приказка. Историята ѝ е напълно автентична – създадена от нас двете – Ева и Мария. Ние гордо заставаме с имената си и пожелаваме попътен вятър на нашата първа обща творба „Кай водното конче.” Можем да кажем много за тази приказка, за това как се роди идеята за нея и през какво мина тя, за да излезе на бял свят. 

В друг пост ще разкажем и нашите лични приказки, които се преплетоха в нея по време на нейното създаване и издаване. „Кай водното конче” се роди и започна да расте пред очите ни, първо като една мечта, а после се разгърна и като приказка. 

Водното конче съпътства нашите лични истории, защото ненадейно се появяваше на чудати места в точния момент. В един следобед се появи в спалнята на Мария, която живее на висок етаж и няма как да влезе водно конче в апартамента ѝ, а на Ева се появи на брега на река Яркон, по време на пътуването ѝ в Израел. Всеки път, когато се появяваше вълшебното същество, настъпваше нов етап от създаването на приказката за Кай

Тази статия ще бъде изцяло фокусирана върху творбата и какво я прави толкова уникална, както за нас, като нейни създатели, така и за нашите малки читатели. 

Магията на Водното конче

По забавен и лек начин, приказката за Кай засяга дълбоки теми – кои сме ние, каква е нашата истинска природа и нашата лична мисия. Приказката разкрива пред читателите изконните ценности – семейство, безусловна любов, вярата в себе си и най-вече себепознание. „Кай водното конче” разкрива и през какво минава един герой в търсене на своята истинска същност, автентична природа и своето истинско семейство.

Ако приемем, че ние всички живеем своята приказка и сме главни герои в нея, то тогава трябва да умеем да се изправим пред трудностите с вяра, че всичко ще се нареди. Да подходим към другите с любов, а чрез светлината на надеждата да открием своите съмишленици и истинската си същност.

Защо избрахме водното конче да се казва Кай?

Когато правим представяне на книга, децата ни задават куп въпроси. Те рядко имат възможността да попитат един автор защо е избрал точно това име за своя герой или пък да попитат художника защо е избрал именно тези цветове за своята илюстрация. Ние обожаваме да отговаряме именно на тези въпроси. 

Интересен факт е, че приказката първо бе написана в рими на английски език, а след това преведена на български език от авторката на текста – Ева. На английски език името Кай се римува с думата за водно конче “dragonfly.” Но това не е единствената причина водното конче и герой на нашата първа автентична приказка да се казва така.

Самото име “Кай” има вълшебен заряд. На гръцки думата “Кай” означава “чист”, на скандинавски “пазител на ключовете”, а на ирландски “огън”. Освен това името Кай носи и един от рицарите на кръглата маса. За нас е чест нашият първи герой да дойде тук чрез нас, от света на приказките и да носи това звучно, красиво име, което е подплатено с толкова много символика.

Защо илюстрациите са така изящни и приказни, а багрите така ярки?

Със своите прелестни илюстрации Мария разкрива вълшебния свят на водните кончета – магическата природа, в която живеят и сияйният вълшебен блясък, който обгръща, като аура всяко живо същество. Тук е моментът да споделим с Вас, друг интересен факт. Както се казва и в библията “В началото бе словото.” Така и при нас приказката първо придоби своето “тяло от думи”. Но думите никога не са достатъчни за създаването на един свят, и когато текстът на приказката бе готов, Мария започна да рисува илюстрациите със замах като една истинска фея с вълшебна пръчица и прашец, водена от вдъхновението и интуицията си. Светът на водните кончета оживяваше илюстрация след илюстрация, а тя просто се остави на творческата магия да води опитната ѝ ръка, която съживи думите и ги превърна в светът на водните кончета, който виждаме днес в готовата книжка. 

Ако погледнем на създаването на приказката, така както се създава един свят, можем да кажем, че в нея се съдържа словото, което носи своята вибрация – ритмичност (музика), а след това и придобива и плътност – физическо въплъщение в картини, багри и светлина. Няма по-магично пространство от пъстрия и сияещ свят, който учи нашите малки читатели не само на това да вярват във вълшебството, но и да знаят, че то идва тук чрез красотата, естетиката и изяществото. 

Сюжетът на автентичната приказка за Кай Водното конче

Обичаме да казваме, че историята на тази наша първа автентична приказка е стара колкото света. Както вече споменахме “Кай Водното конче” разкрива пред малките читатели вечните универсални ценности – семейството и любовта, силата на волята, вярата и това, колко е важен пътят към себе си.

Пътят на героя е осеян с препятствия и заблуди, но верен помощник остава природата и нейният шепот вдъхва сила и вяра на водното конче, за да продължи то своя път, а освен това го дарява и с безценно познание, което малкият герой успява да чуе единствено в тишината. 

В живота често губим фокус от онова, което е истински важно и ценно за нас, докато търсим своята принадлежност. В това търсене на своята автентичност и съкровен път, ние можем да попаднем на шумните “комари”, които се опитват да ни отклонят или заблудят. Със своето натрапчиво жужене те могат да ни подлъжат и да ни отклонят от нашия път. Трябва да съумеем да запазим своята вяра и да чуем тихия глас на интуицията си. Той винаги е в синхрон с нашата истинска природа и иска за нас само най-доброто.

Като възрастни вече знаем, че понякога търсим комфорт и любов не където трябва. Но трябва да помним, че сърцето ни винаги ще ни отведе към самите нас и към нашата автентичност. Така можем да бъдем спокойни, когато тръгнем по пътя на своето незабравимо приключение, което ще ни донесе най-голямата награда. Въпросът е дали ще откликнем на този дълбок вътрешен призив.

Златното семенце в приказката

Макар и да е книжка за деца в рими, „Кай водното конче” посява едно златно семенце в подсъзнанието на читателя. Това златно семенце съдържа в себе си метафора, която подсъзнанието може да разкодира и да приеме веднага… В семенцето има информация за любовта към близките ни и към самите нас. То събужда стремежа да открием истинската си природа и да слушаме гласа на сърцето си.

Един по-дълбок пласт от приказката се основава на вечния афоризъм „Познай себе си” и разкрива на децата необходимостта от себепознанието. Приказката показва и как силата на семейната обич преодолява всичко. 

„Кай водното конче” е част от поредицата ни от книги с дълбок смисъл, поднесен по най-невинния и детски начин, за да подготви малките от ранна възраст за принципите, които движат живота. Кай ги учи, че не бива да се задоволяват с това да бъдат на място, на което не чувстват, че принадлежат. Приказката ще разкрие и тайната на силата на сърцето. 

Запознайте се с Кай

Прочетете завладяващата история за малкото водно конче, което губи семейството си, но тръгва на пътешествие, за да открие истинската си природа.

Водното конче Кай е тук, за да ни научи колко важно е да знаем кои сме всъщност и откъде идваме.