Детски книжки

Какво е идеята и откъде идва тя?

В тази кратка статия ще разгледаме идеите и ще видим откъде идват те. Вие замисляли ли сте се върху този въпрос?

Като творци, ние редовно разсъждаваме върху това, откъде идва идеята. За нас тя е тайнство – нещо красиво и бляскаво, но трудно за описване. Тя е искра. Наричаме я огън или прозрение… Тя е чудо.

Ако се замислим по-задълбочено, ще видим, че без нея, нищо на този свят не може да се осъществи. Винаги първа е идеята. Но откъде идва тя? Ние искаме да вярваме, че идеята идва от вселената на въображението. Това е едно необятно пространство, в което се раждат всички идейни искрици. 

Всяка приказка, преди да се появи на този свят, първо е дошла при нас като идея. Различни автори на приказки като нас, успяват да уловят тези искри и да ги отгледат в своите умове, където те порастват и се превръщат в красиви истории, които радват малки и големи. 

Огънят на вдъхновението в миналото

Един от най-ярките примери за огъня и вдъхновението е древногръцкият мит за Прометей. В него Прометей открадва огъня от Зевс и го дава на човечеството. Той е наказан от другите богове за това свое дело. Можем да разгледаме тази история като страховита, а може да я разгледаме и като низ от символики, които ни разкриват нещо по-дълбоко. Огънят на прозрението е висш дар, който идва при нас, но за това ние биваме подложени на редица изпитания, понякога дори придружени с болка. Това е така, защото макар и да е дар – идеята – искрата не идва даром. 

Друг пример: Хипатия Александрийска е първата жена с огромни заслуги към точните науки – физика, астрономия и математика, а освен това е философ. Тя преподава в Александрийската школа на неоплатонизма, като животът ѝ завършва трагично, според оцелели записки на автори от античността. Смята се, че тя е била проводник на изключително много идеи. Като жена-учен в древен Египет, тя е преминала през немалко изпитания. 

За да гори огънят на идеите, той трябва да премине през изпитанията на елемента Въздух и той да се сдобие със своята автентичност и идентичност.  

Идеите и приказките 

В нашата работилница за приказки, имаме специално отредено място за идеите. Може да се каже, че сме винаги нащрек за тях, защото знаем, че се появяват ненадейно по всяко време на денонощието, а ние трябва да ги уловим и грижливо да ги отгледаме, за да пораснат в едни цялостни и завършени приказки. За целта ние изграждаме своите собствени характери, своята лична устойчивост и търпение. Култивираме в себе си любовта,  благодарение на която идеите могат да растат в благоприятна творческа среда. Любовта е основен компонент на нашата грижа.

Ние отглеждаме своите идеи и им помагаме да прераснат в нещо завършено. За нас няма идеална идея и перфектен сюжет по смисъла на безгрешност, за нас нещо е красиво и идеално, когато е завършено и има своята уникална и необикновена цялост. То не е било поставяно под съмнение по своя път на осъществяване. Нашите искрици-идеи стават осъществени и завършени, когато им дадем другите познати елементи – земя, вода и въздух – усърдие, последователност и автентичност, за да получат свободата да тръгнат по своя собствен път. 

В заключение… 

Можем да заключим, че идеята е искрата, от която започва всичко. Всяка една приказка, всяка една история се заражда първо с искрата на вдъхновението. Преди да се създаде една сграда, преди да се измисли едно изобретение – те първо идват под формата на идея. Всичко което виждаме около себе си, първоначално е било мисъл-форма – огнена искра в ума на своя създател. Именно поради тази причина създателите често минават през изпитанията на своите собствени творения. Те трябва сами да извървят пътя на осъществяване на своята творба. Тя, от своя страна, трябва да ги научи на онова, за което е тук – онова, за което е необходима и с което идва да обогати света. 

Ако искате да научите повече за нашите автентични приказки и детски книжки с дълбок смисъл, можете да се абонирате за приказното ни онлайн списание “Вълшебен сън” и да получавате новини от нас. Можете да научите нови неща за психологията на приказките и как се създават те. Станете част от нашето семейство от читатели, което расте с всеки изминал ден.